İklim değişikliği, bildiğimiz anlamdaki zamanı da değiştiriyor
İklim değişikliği büyük bir sorun olmaya devam ederken, Kuzey Kutbu’nu soğutmanın ve dünyanın dört bir yanındaki antik buz tabakalarının erimesini yavaşlatmanın yollarını bulmak için telaşlı bir arayış sürüyor. Ancak iklim değişikliği, bilim insanlarının beklemediği bir şekilde zamanı da etkiliyor olabilir. Yeni araştırmalar, iklim değişikliğinin zaman üzerindeki etkisinin önceden düşündüğümüzden çok daha büyük olabileceğini öneriyor.
Bu sorunların belki de en önemlisi, bahsi geçen antik buz tabakalarının erimesi. Bu buz tabakaları eridikçe okyanuslara daha fazla su salınıyor ve bilim insanları bunun gezegenimizi daha ağır hale getirdiğini söylüyor. Dünya ağırlaştıkça dönme hızı da yavaşlıyor. Bu değişiklikler sadece birkaç milisaniye gibi kendimiz fark edemeyeceğimiz kadar küçük olsa da, bu küçük değişikliklerin aslında teknolojik olarak birbirine bağlı dünyamız üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
CNN tarafından bildirildiği üzere, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda bir jeofizikçi olan yeni raporun yazarı Surendra Adhikari, “Bu, devam eden iklim değişikliğinin ciddiyetinin bir kanıtıdır” diyor.
Araştırmacılar, geçmişte iklim değişikliğinin zaman üzerindeki etkisinin bu kadar dramatik olmadığını söylüyor. Bunun muhtemel sebeplerinin arasında GPS gibi teknolojilere erişimimizin olmaması ve eskiden yarattığımız gezegeni ısıtan kirliliğin günümüzdeki kadar fazla ve hızlı olmaması bulunuyor.
İklim değişikliği, Dünya’nın şeklini de değiştiriyor
Ancak günümüzde insan kaynaklı iklim değişikliği etkileri hızla artmaya devam ediyor. Bu etkiler artarken iklim değişikliği, Dünya’da zamanın nasıl değiştiğini belirleyen yeni baskın faktör haline gelebilir. Buz erimeye devam ettikçe Dünya’nın şekli de biraz değişiyor. Kutuplar düzleşerek gezegenin orta kısmına doğru daha fazla şişmesine neden oluyor. Bütün bunlar gezegenin kendi etrafındaki dönüşünü yavaşlatıyor ve iklim değişikliğinin zaman üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasına neden oluyor.
Bilim insanları, bu araştırma sırasında 200 yıllık bir süre boyunca kayıtlara baktılar. İklim değişikliğinin yalnızca son yirmi yılda günlerin uzunluğunu yüzyılda yaklaşık 1,33 milisaniye etkilediğini buldular. Ancak raporda, bu sürenin 20. yüzyıldaki herhangi bir dönemden çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Yani önümüzdeki 200 yıl içinde Dünya’nın iklim durumunun daha da fazla değiştiğini görebiliriz. Ancak iklim değişikliğinin zaman üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olabileceğini zaman gösterecek.